DESEMBROOD: TRAAG MAAR NATUURZUIVER!

Zuurdesem is een natuurbrood dat van alleen bloem, water en zout wordt gemaakt.
Om het te laten rijzen is er een 'starter´ (of levenslustige 'moeder') nodig. De starter komt spontaan tot leven met gistcellen en bacteriën uit de directe omgeving en als het goed gaat ontstaat er een proces van melkzuurvergisting. Die geeft de smaak aan het brood. Sommige bakkers en koks hebben op die manier al jarenoude 'moeders' – wat een constante smaak ten goede komt. Bij het maken van een zuurdesembrood komt meer tijd en vakkennis kijken dan bij een gewoon gistbrood. Vooral het rijsproces duurt veel langer en voor een echt lekkere korst moet de bakker goed weten wat hij doet. Maar als aan alle voorwaarden voldaan is, heb je echt wel iets lekkers.
Of het nu van witte bloem of spelt-, rogge- of volkorenbloem wordt gemaakt, een zuurdesembrood is sowieso beter verteerbaar doordat de gluten zich anders ontwikkelen dan in een gistbrood. De glycemische index van zuurdesembrood is ook lager dan van regulier brood. Vitaminen en mineralen worden gemakkelijker opgenomen - bij gewoon brood worden ze vaak extra toegevoegd. Een extra voordeel van zuurdesembrood is de langere houdbaarheid. Wikkel het in een keukenhanddoek en je hebt er voor drie dagen plezier van. Het heeft echter ook een nadeel. Desembrood is minder gemakkelijk te maken en kost meer tijd en werk. Bij de ambachtelijke bakker moet je er behoorlijk voor in de buidel tasten. Maar dan heb je ook ‘echt’ brood.

In Den Hert bakken we van woensdag tot zondag verschillende soorten desembrood (voor keuze zie broodkaart hieronder). Omdat desembrood bakken een intens proces is en omdat we verspilling willen vermijden, bakken we enkel op bestelling.
Het bakproces neemt twee dagen in beslag en om die reden vragen we dan ook om twee dagen op voorhand je brood te bestellen. Wil je bijvoorbeeld op zaterdag graag een brood hebben, bestel het dan ten laatste op donderdag om 17 uur. De bestelling ligt altijd vers gebakken klaar vanaf 9u tijdens de week, vanaf 8 uur in het weekend.

Bij bestellingen vanaf 5 kleine of 3 grote broden bakken we elke variëteit op bestelling.
(Het gebeurt dat we brood op reserve hebben, dat kan je aan de toog kopen of telefonisch reserveren vanaf 13.30u. Je kan tot 17u het brood afhalen.)

ONZE BROODKAART

Woensdag

- Tarwe wit

- Volkoren Tarwe

Donderdag

- Tarwe wit

- Spelt volkoren

Vrijdag

- Tarwe wit

- Volkoren Tarwe

Zaterdag

- Tarwe wit

- Volkoren Rogge - Tarwe

Zondag

- Tarwe wit

- Geroosterde zaden